Geen subsidie meer voor NJON
5 juli 2024
We zijn er stuk van!
Ondanks een positieve beoordeling heeft het Fonds voor Cultuurparticipatie besloten de Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON) vanaf 2025 géén subsidie meer te verlenen. Ook het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (www.njjo.nl), een van de andere partners in samenwerkingsorkest Jong Metropole, zal vanaf 2025 geen FCP-subsidie krijgen.
De ontwikkelingsmogelijkheden van honderden talententvolle jonge musici per jaar worden daarmee in één pennenstreek weggevaagd.
Help mee en teken de petitie hier: https://www.laatmuzikaaltalentnietstilvallen.nl/
Het Jong Oranje van de orkestmuziek
De jeugdorkesten vormen de kweekvijver voor de professionele praktijk; het Jong Oranje van de symfonische klassieke- en jazz/popmuziek. Er is bijna geen één Nederlandse orkest- of ensemblemusicus die het vak niet bij het Jeugdorkest Nederland, het Nationaal Jeugdorkest, het Jong Metropole of het Nationaal Jeugd Jazz Orkest heeft geleerd.
Steun van orkesten en conservatoria
Niet voor niets hebben de Nederlandse symfonieorkesten de NJON van ‘onmisbare waarde’ voor het Nederlandse orkestenlandschap genoemd. Zoals ook de Nederlandse conservatoria de NJON een essentiële betekenis toekennen voor de ontwikkeling van jonge instrumentalisten. Zonder de NJON zullen er geen nieuwe generaties Nederlandse beroepsmusici meer komen en zullen internationale musici onze geweldige Nederlandse symfonieorkesten en ensembles, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en het Metropole Orkest, onvermijdelijk gaan domineren.
Ook docenten zullen verdwijnen
Maar de beslissing van het Fonds voor Cultuurparticipatie is nog pijnlijker, omdat naast Nationale Jeugdorkesten Nederland ook alle andere organisaties die zich inzetten voor de ontwikkeling van muzikaal talent zoals de Nederlandse vioolconcoursen, Prinses Christina Concours, het Ricciotti Ensemble, Vocaal Talent Nederland en Britten voor jong Muziektalent subsidie is geweigerd, ondanks een positieve advisering. Een beslissing waarmee ook de vorming van toekomstige muziekdocenten stil zal gaan vallen.
Kinderen nog meer op achterstand
Daarmee zal het nog moeilijker worden voor kinderen en jongeren om muziek te leren maken. Met de eerdere kaalslag rond gesubsidieerde muziekscholen, zal nu ook het privéonderwijs gaan verdwijnen.
Waarde van muziek
Nationale Jeugdorkesten Nederland blijft hartstochtelijk geloven in de waarde van muziek voor jonge mensen. De NJON vervult de unieke brugfunctie tussen jonge amateurs en ons Nederlandse muziekleven. Het kan niet zo zijn dat Nederland straks het enige West-Europese land zonder nationale jeugdorkesten is. We strijden dus voor het voortbestaan van onze Nationale Jeugdorkesten Nederland: voor alle jonge musici en voor onze rijke Nederlandse muziekcultuur.
Heeft u ideeën of wilt u bijdragen aan de toekomst van muziek? Neem contact met ons op!