Higher Ground (najaar 2021)
25 november 2021
Van 26 oktober tot en met 2 november 2021 vond de najaarstournee plaats van Jong Metropole, die leidde tot een livestream op 30 oktober (met circa 300 toehoorders live aanwezig) en twee concerten op 31 oktober in Zutphen en 2 november in Tilburg. De tournee was getiteld Higher Ground, naar een hit van soulzangeres Michelle David (oorspronkelijk van Stevie Wonder). Zij trok samen met Jong Metropole én vier backingvocalisten (‘Michelle’s angels’) twee maal volle zalen en duizenden kijkers op YouTube en Facebook.
Stream van Higher Ground op 30 oktober 2021 in Hilversum
De najaarstournee zou eigenlijk al in het voorjaar van 2021 hebben plaatsgevonden, maar door de toen geldende coronamaatregelen kon dat niet doorgaan. Daardoor was Higher Ground dit najaar niet alleen een superswingend programma met dito musici, maar ook een enorme energy boost voor alle musici die zich al zo lang op deze tournee hadden verheugd. Op het programma stonden soul, funk en r&b en Jong Metropole had dan ook geen moeite het publiek van de stoelen te krijgen. Bekijk het volledige programmaboekje voor alle nummers.
Jong Metropole stond met ruim 50 orkestleden onder leiding van de Duitse dirigent, arrangeur en bandleider Ansgar Striepens, bijgestaan door dirigente Vera Keijsers. Deze studente directie lichte muziek aan het Conservatorium van Tilburg meldde zich om te assisteren en stal de harten van het publiek en de musici bij het dirigeren van Chaka Khans I feel for you (geschreven door Prince) en Ain’t nobody.
Erfgoedfestival
Tijdens deze tournee vond een bijzondere samenwerking plaats met het Erfgoedfestival Gelderland. Oktober was de maand van de Geschiedenis en het Erfgoedfestival koppelde tien musici uit Jong Metropole aan Erfgoedcentrum Zutphen. De musici componeerden als resultaat van deze samenwerking een nieuw werk dat zij inspireerden op de verhalen achter de arbeidershuisjes in Zutphen. Gids Ben leidde de musici rond en raakte hen met zijn verhaal over armoede en rijkdom in Zutphen. Het stuk werd dan ook getiteld Ben’s story. Dit werk werd uitgevoerd tijdens de opening van het Erfgoedfestival op 3 oktober 2021 in Nijmegen én tijdens de sluiting van het festival op 31 oktober in de Hanzehof in Zutphen, als opening van het concert van Jong Metropole in deze zaal. Erfgoedcentrum Zutphen maakte onderstaande video (links) over de totstandkoming van de compositie. Rechts de registratie van het volledige werk.
Randprogrammering
Diverse leden van Jong Metropole waren betrokken bij interessante randprogrammering tijdens de tournee. We noemden hierboven al het Erfgoedfestival, maar ook tijdens de repetities in de week voorafgaand aan de concerten in het Muziekcentrum voor de Omroep (MCO) in Hilversum was er randprogrammering voor circa 200 mbo-studenten uit de omgeving. Kunst en Cultuurcentrum Globe, dat ook zetelt in het MCO, organiseerde een workshopprogramma voor deze leerlingen waarbij het repetitiebezoek een hoogtepunt was. Niet alleen konden de leerlingen de repetities volgen, maar ze mochten ook vragen stellen en zelfs dirigeren! In de pauzes werden er voor alle afzonderlijke klassen Q&A's georganiseerd met elk twee leden van Jong Metropole.
In samenwerking met de Universiteit Tilburg werd als Studium Generale-activiteit een lezing verzorgd rondom de oorsprong van Gospel, soul en r&b. De vier backingvocalisten hebben zich speciaal voor de gelegenheid verdiept in dit onderwerp en daar een onderhoudende lezing over voorbereid: The Power of Gospel. Zij toonden voorbeelden uit de geschiedenis, namen het publiek mee in de verschillende stijlen en er werd ook gezongen met het publiek, bestaande uit ruim 50 studenten van de universiteit en geïnteresseerden. In Tilburg was het concert onderdeel van het festival Better Get Hit.
Award
Tijdens het laatste van de drie concerten op dinsdag 2 november in Tilburg werd de Keep an Eye Outstanding Talent Award 2021 uitgereikt. Fluitiste Ketija Ringa-Karahona (23) ontving deze award uit handen van Eva Scholten van de Keep an Eye Foundation. De speciale Outstanding Talent Award van de Keep an Eye Foundation wordt jaarlijks uitgereikt aan de musicus binnen het orkest van Jong Metropole met het meest uitzonderlijke talent. Dat kan de beste solist zijn, maar de winnaar kan ook op een ander gebied ‘outstanding’ zijn. Ketija Ringa-Karahona ontving de award vanwege haar prachtige laid-back timing en spot-on keuze van de noten, aldus de jury. Daarbij heeft ze verbindende kwaliteiten in een nog altijd door mannen gedomineerde jazzwereld laten zien, waarmee ze een rolmodel is voor vrouwelijke jongere fluitisten die hun eerste stappen zetten in improvisatie. Ketija is daarmee een fantastisch voorbeeld van waar Jong Metropole voor staat: een brug slaan tussen klassiek en jazz, van interpretatie naar improvisatie en ontwikkeling van professioneel musicus naar een persoon in een sociale omgeving.
Ketija Ringa-Karahona ontvangt de Keep an Eye Outstanding Talent Award 2021 (foto Pieter Kunnen)
Dank
Jong Metropole wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een uniek samenwerkingsverband tussen de Keep an Eye Foundation en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Daarnaast werd Jong Metropole in 2021 gesteund door een bijdrage van de J.C.P. Stichting.